Energielabel

Energielabel voor woningen

Begin 2015 hebben alle vijf miljoen woningeigenaren van de Rijksoverheid een voorlopig energielabel voor hun woning ontvangen. Dit energielabel is gebaseerd op onder meer het bouwjaar en is bedoeld als stimulans om na te denken over kansen voor een comfortabele en energiezuinige woning.

Bij verkoop of nieuwe verhuur moet u het voorlopige energielabel definitief gemaakt hebben.

Dat kan bij ons eenvoudig online via Energielabelvoorwoningen.nl en kost € 9,00 incl. BTW. Ontbreekt een definitief energielabel bij verkoop of verhuur, dan riskeert u een boete van maximaal €405,-.

Waarom een energielabel?

Met een energielabel kunnen kopers en huurders in één oogopslag zien of een woning zuinig of onzuinig is. Dat is handig, want een keuze voor een zuinige woning betekent een lagere energierekening, meer wooncomfort en minder CO2-uitstoot, dus beter voor het milieu!

Het energielabel voor woningen geeft met de klassen A (groen, zeer zuinig) tot en met G (rood, zeer onzuinig) aan hoe energiezuinig een huis is in vergelijking met soortgelijke huizen. Een energiezuinig huis heeft goede isolatie, HR-glas, energiezuinige verwarming (HR-combiketel) en/of zonnepanelen. Het energielabel is een pdf-document waarin deze kenmerken zijn beschreven.

Wat is een energielabel voor woningen?


Hoe kom ik als huiseigenaar aan een energielabel voor mijn woning?

U kunt online op Energielabelvoorwoningen.nl uw voorlopige energielabel inzien of een definitief energielabel aanvragen. Ook kunt u uw huidige energielabel vernieuwen. Bijvoorbeeld omdat u uw huis energiezuiniger heeft gemaakt. Het energielabel blijft 10 jaar geldig.

Definitief energielabel aanvragen.

U kunt een definitief energielabel online aanvragen via Energielabelvoorwoningen.nl:

 1. Bekijk deze instructie (link naar doc) voordat u gaat inloggen. Zo weet u welke documenten u nodig heeft om gemakkelijk online uw energielabel te registreren.
 2. Log met uw DigiD (of eHerkenning) in op Energielabelvoorwoningen.nl.
 3. Vul de gegevens aan. Op basis van openbare gegevens is een voorlopig energielabel vastgesteld. Deze informatie kunt u zelf eenvoudig aanvullen of wijzigen.
 4. Voeg digitaal bewijs toe als u energiebesparende maatregelen heeft getroffen (bouwtechnisch rapport, factuur, foto’s).
 5. Selecteer Label-snel voor een Snel en een correct energielabel voor een VASTE PRIJS van €9,00 incl. BTW.
  • Geen extra kosten (vaste prijs).
  • Binnen enkele uren uw energielabel per mail ook ’s Avonds & in het weekend.
  • Betaling direct per iDEAL of per factuur achteraf.
  • Telefonisch & per mail uitstekende service.
 1. Na betaling en goedkeuring van de erkend deskundige ontvangt u per e-mail een afschrift van het definitief energielabel. U kunt het definitieve energielabel na registratie ook zelf downloaden op Energielabelvoorwoningen.nl.

Lukt het u niet om online uw definitieve energielabel aan te vragen? Bijvoorbeeld omdat de woningeigenaar is overleden en u niet kunt inloggen met DigiD? Dan kunt u contact opnemen met de Energielabel Helpdesk : telefoonnummer 0800-0808 of per mail op Helpdesk@energielabel.nl.

Erkend deskundige controleert gegevens

Wij als erkend deskundige controleren uw gegevens op afstand. De erkend deskundige komt dus niet bij u thuis langs om de gegevens te controleren.

Heeft de erkend deskundige uw gegevens goedgekeurd, dan ontvangt u het definitieve energielabel per e-mail van de Rijksoverheid. De mail met het definitieve energielabel wordt verstuurd vanaf EP-online. Na goedkeuring van uw gegevens vindt de registratie van het definitieve energielabel automatisch plaats in de database van EP-online.

Bij ons ontvangt u binnen een dag een definitief energielabel wanneer de eventueel toegevoegde bewijslast toereikend is. Wanneer de bewijslast onvoldoende is, verzoeken wij om extra bewijslast aan te leveren. Extra bewijslast kunt u aanleveren en uploaden via Energielabelvoorwoningen.nl.

Het energielabel vernieuwen

Op Energielabelvoorwoningen.nl kunt u ook uw bestaande energielabel vernieuwen. Bijvoorbeeld omdat u extra energiebesparende maatregelen heeft getroffen.

Voorlopig energielabel opzoeken

Benieuwd naar uw voorlopige energielabel? Op Zoekuwenergielabel.nl kunt u controleren welk voorlopig energielabel uw woning heeft. Dit is een inschatting op basis van gegevens zoals het woningtype, oppervlakte en bouwjaar.

Misschien heeft u uw vloer laten isoleren of zonnepanelen laten installeren. Dit kunt u online aangeven als u het voorlopige energielabel omzet in een definitief energielabel.

Verschil tussen voorlopig en definitief energielabel

Het voorlopige energielabel is een schatting. In de praktijk kan uw woning een beter of slechter energielabel hebben. Het is gebaseerd op gegevens uit het Kadaster (type huis, grootte, bouwjaar) en op gegevens van vergelijkbare huizen.

De vergelijkbare huizen komen uit een woningonderzoek uit 2006 naar het huizenbestand in Nederland. Zo kan worden ingeschat dat de kans groot is dat bijvoorbeeld een vooroorlogs huis inmiddels een HR-combiketel heeft en dubbel glas in de woonkamer.

Wat zijn de voordelen van een energielabel?

 • Het energielabel kan een gunstig effect hebben op de verkoop- of verhuurprijs van uw woning.
 • Een groener energielabel (bijvoorbeeld A, B of C) kan de verkoop of verhuur van uw huis versnellen.
 • Het energielabel bevat tips over het energiezuiniger maken van uw huis. Investeren in energiebesparende maatregelen levert meer wooncomfort en een lagere energierekening op.

Heeft u al een energielabel?

Of er een definitief energielabel van de woning aanwezig is, kunt u controleren via zoekuwenergielabel.nl. Het energielabel is na de datum van afgifte maximaal 10 jaar geldig.

Heeft u uw huis met een geregistreerd energielabel ondertussen energiezuiniger gemaakt? Dan kunt u met een nieuw energielabel de verbetering inzichtelijk maken. Dit is voor de verkoop of verhuur van uw woning echter niet verplicht, mits het oude energielabel nog geldig is.

Kan het voorlopig en definitief energielabel verschillen?

Het is gebruikelijk dat het voorlopige energielabel en het definitief energielabel verschillen.

Het voorlopige energielabel is op basis van de meest voorkomende woningkenmerken samengesteld. Als de kenmerken van uw woning anders zijn, dan wijzigt ook het energielabel.

Bijvoorbeeld bij plaatsing van een nieuwe verwarmingsketel, betere isolatie of dubbel glas.

Soms valt het definitief energielabel ongunstiger uit dan het voorlopig energielabel. Bijvoorbeeld wanneer er sinds de bouw geen verbeteringen in de woning zijn aangebracht. Controleer tijdens het aanvraagproces of de woningkenmerken juist zijn!

Huis kopen: groen energielabel loont

Gaat u een huis kopen? Let op het energielabel. Een huis met een groen energielabel (energielabel A, B of C) is niet alleen comfortabeler, het scheelt u ook fors in de energiekosten. In 10 jaar tijd kan het verschil met een vergelijkbaar onzuinig huis oplopen tot duizenden euro’s. Een iets duurder maar zuiniger huis kan dus voordeliger zijn dan een goedkoper, onzuinig huis.

Heeft het te koop staande huis geen energielabel? Vraag erom bij de verkoper of bij de verkoopmakelaar. Als koper heeft u recht op een definitief energielabel.

Voorbeeld: Van energielabel G naar A voor een hoekwoning uit 1955


Huurders en verhuurders, het energielabel en de energie-index

Huurders hebben recht op een energielabel als ze een woning gaan huren. De huizen van woningcorporaties hebben bijna allemaal al een energielabel. De energiezuinigheid van een huurwoning telt mee in het puntensysteem van het woningwaarderingsstelsel (wws). Een zuinige woning heeft meer huurpunten. Voor de huurpunten wordt niet gekeken naar het energielabel, maar de energie-index. Deze energie-index meet uitgebreider hoe energie-efficiënt een woning is en wordt op locatie opgenomen door een erkend energieadviseur.

Energie-index rapport of puntentelling

Wilt u een uitgebreid energieadvies op maat voor uw woning? Vraag dan via Adficom vastgoeddiensten een energie-index rapport aan. Het energie-index rapport wordt op locatie opgenomen en door een gecertificeerd adviseur uitgegeven. Zo krijgt u nog meer inzicht in welke maatregelen energiebesparing opleveren en het comfort in uw woning verhogen.

Energielabel en het energieverbruik in de praktijk

Het energielabel geeft aan hoe goed een woning geïsoleerd is en hoe zuinig de installaties zijn. De energierekening hangt ook af of u zuinig stookt, hoeveel warmwater u gebruikt, hoeveel apparaten u heeft en hoe intensief u die gebruikt. In soortgelijke woningen met eenzelfde energielabel kan daarom het energieverbruik toch verschillend zijn.

Kosten energielabel

Een voorlopig energielabel heeft u gratis ontvangen van de Rijksoverheid. Een definitief energielabel kost bij ons € 9,00 incl. BTW. Dit zijn de kosten voor het beoordelen van de door u aangeleverde bewijslast, administratiekosten en het registreren van het definitieve energielabel door de erkend deskundige.

De geschiedenis van het energielabel


Gratis advies over hoe u uw huis energiezuiniger kan maken

Wilt u weten wat het energielabel van uw woning is? En wat u kunt doen om uw huis comfortabeler en energiezuiniger te maken? Ontdek de mogelijkheden, kosten en besparingen op Verbeteruwhuis.nl

Er zijn genoeg mogelijkheden. Veel oudere woningen hebben nog geen gevelisolatie en geen vloerisolatie. Ook ontbreekt nog wel eens dubbel glas in slaapkamers. Zonnepanelen zijn sterk in opkomst, maar zijn nog lang niet op alle daken aanwezig.

De voordelen van een goed geïsoleerd en energiezuinig huis zijn:

 • Fijner en comfortabeler wonen.
 • Lagere erekening.
 • Mind-uitstoot voor een beter milieu.
 • Waardestijging van de woning en kortere verkooptijd.

Vragen over het energielabel?

Kijk dan eerst bij veelgestelde vragen. Staat uw vraag er niet tussen? Dan kunt u uw vraag stellen over het energielabel aan de Energielabel Helpdesk.

De energielabel helpdesk is van maandag tot en met donderdag tussen 8.00 en 20.00 uur en op vrijdag tussen 8.00 en 17.00 uur bereikbaar via 0800-0808 of per mail op helpdesk@energielabel.nl.

De helpdesk kan u helpen bij onder andere deze vragen:

 • Hoe kan ik een energielabel aanvragen?
 • Wat moet ik doen als ik niet kan inloggen op de website energielabel voor woningen?
 • Moet ik een energielabel aanvragen voor een monument?

De helpdesk behandelt alleen vragen van particuliere woningeigenaren. Woningcorporaties, makelaars en notarissen kunnen contact opnemen over het energielabel met de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl).(088-04242 42)